Радан към властта: Не виждате ли, че бизнесът сам затваря?!

Кънев гневен, че правителството няма смелост да приложи радикални мерки в епидемията

Новини
15:40 - 21 Ноември 2020
4752
Радан към властта: Не виждате ли, че бизнесът сам затваря?!

Някогашният лидер на десницата Радан Кънев пак "стреля" срещу мерките на кабинета в епидемията. Той критикува властта, че няма смелост да приложи радикални правила, за да намали шокиращите мащаби на инфекцията.

“Хем да работи бизнесът, хем да има живот. В мерките у нас има от всичко - хем да не се усещат така глобално.”
Това изявление на премиера просто не е сериозно, не е отговорно. Не отговаря на фактите, на реалността.
А фактите са, че заразата се разпространява неконтролирано, доколкото броят тестове на ден е крайно недостатъчен за ясна картина.

Фактите са, че смъртността у нас е далеч, далеч над декларираните “официални” данни, над средните нива за сезона, над средните нива за ЕС.

Фактите са, че бизнесът масово затваря заради липса на обороти и/или на персонал. Затваря доброволно, без мерки, без заповеди - съответно, без компенсации.

Фактите са, че бюджетът за 2021 е писан преди развитието на заразата и не я отчита. Той е напълно негоден да финансира справяне с кризата и трябва просто да бъде захвърлен и пренаписан.

Съгласен съм, че не бива да има паника. Но най-лошата форма на паника в кризисна ситуация е ступор и бездействие. Нужен е разум и спокойни, премерени действия, продиктувани от съвсем рационален страх от сериозна заплаха.

А не “хем това, хем онова, хем да изхарчим общите пари предизборно, в партийна полза”, отсъди евродепутатът.