Радан Кънев: Изходът от кризата е оставка на правителството

Само с говорене напрежението няма да се свали, смята евродепутътът

Новини
07:58 - 25 Септември 2020
1551
Радан Кънев: Изходът от кризата е оставка на правителството

Полза от протестите в България има. Защото вече има отзвук в ЕК, има съзнание за проблем сред всички колеги в европейския парламент, има позиции в комисиите, има и еволюция в позицията на Европейската народна партия. Има огромен интерес от ключови и авторитетни международни медии към проблемите в България. Има и насрочен дебат, съсредоточен върху проблемите на българските граждани, техните права и свободи. 

Това коментира в ефира на бТВ Радан Кънев.

Ние трябва да излезем от много тежка институционална и политическа криза, за да започнем да решаваме останалите тежки проблеми в икономиката, съда, здравеопазването и т.н., коментира той.

Говоренето няма да свали общественото напрежение. Криза има и изход има - той минава през оставка на правителството. И на база на тази оставка диалог е не само възможен, а и необходим. Трябва да има яснота за приоритетите на служебния кабинет. Трябва да има яснота за това партиите, които ще влязат в следващия парламент каква програма ще имат, за да обезпечат излизането от икономическата криза. И нещо повече - не просто спасението на икономиката в момента, а развитието на България, коментира Кънев. Трябва да се мисли за инвестиране в българската икономика, а не за усвояване на някакви пари. Парите трябва да се ползват за подобряване състоянието на българите, а не само на един кръг от крадци в някоя партия, допълни той.

Нужен е диалог, че каквото и да е следващото правителство, работата му ще е трудна, да се работи, да се вземат изключително важни решения, Националните приоритети трябва да са консенсусни. Но за се лъжем, че в момента може за има диалог между институциите, между премиера и президента - не, не, коментира Кънев.