Радан Кънев за Шенген: Това е удар за България с огромна сила

България да настоява да не бъде блокирана, а да върви заедно с Румъния, зове евродепутатът

Новини
18:21 - 07 Декември 2022
3179
Радан Кънев за Шенген: Това е удар за България с огромна сила

"Това вече е геостратегически удар за България с огромна сила. Това е пряка заплаха за националната ни сигурност. Ще имаме няколко месеца да проведем политика, която да гарантира на първо място, че разделянето няма да се случи, на второ място, че на следващ етап при следващо повдигане на председателството на Европейския съюз на този въпрос в рамките на 2023 година кандидатурата на България няма да бъде блокирана и заедно с Румъния ще бъдем приети". Това каза евродепутатът от "Демократична България" и ЕНП Радан Кънев пред БНТ по отношение на присъединяването на България към Шенген.

Според Кънев няма съмнения в българското общество относно присъединяването на страната ни към Шенген, единодушие има и между политическите сили. Евродепутатът изтъкна предимствата на присъединяването към шенгенското пространство, които от една страна са свързани с възможността за преминаване на границите от европейски граждани без паспортни проверки и дълго чакане, а от друга - с търговията и транспорта.

"Между България и Румъния, държави, които са икономически изключително близки, се чака понякога часове, за да се премине границата. Между България и Гърция също не е лесен трафикът. Това има голямо отражение върху търговията и индустрията", подчерта той.

Най-съществената полза, която можем да извлечем от присъединяването към Шенген е усещането в нашите икономически партньори за пълноценността на членството на България в Европейския съюз, смята Радан Кънев. Това по негови думи би имало сериозен ефект върху инвестициите в страната.

"Има имиджов нюанс. Той е част от по-голямата картина за това колко пълноценен участник сме в новите политики за европейска сигурност", обясни той.

Евродепутатът отбеляза, че тясната интеграция на България в сферата на сигурността е определяща в сегашните времена, когато войната е съвсем близо до нас и светът е по-нестабилен.

"Важен фактор е мигрантската криза от 2015 година и в момента засилващата се нова мигрантска вълна", поясни той.

Според Радан Кънев проблемът с влизането ни в Шенген е свързан именно с големия мигрантски натиск върху няколко държави членки, сред които и Австрия, като най-източно разположената богата държава.

Кънев обърна внимание на вътрешнополитическия елемент, който според него е определящ фактор и за позицията на Нидерландия и Швеция, но това според него не отменя отговорността на България.

"Има проблеми и от страна на България и ние трябва интензивно да търсим решения на тези проблеми", подчерта той.

Възможно е да не се стигне до гласуване, а до поредно отлагане.

"Най-вероятният изход е отлагане, защото Нидерландия зае тази изключително опасна за нас позиция - България и Румъния да бъдат разделени. Да стане подобно разделяне юридически факт не е лесна стъпка, не може да стане за 2-3 дни", поясни евродепутатът.

Според него на този етап няма да постигнем целта си да бъдем част от шенгенската зона, но няма и да се реализира най-големият стратегически кошмар - изолацията на България в рамките на континенталната част на съюза.