Радан Кънев: Зелената сделка е цената за избора на фон дер Лайен

ЕНП направиха лоша сделка - взеха човека, социалистите взеха политиката, отсъди евродепутатът

Новини
13:09 - 12 Март 2024
2332
Радан Кънев: Зелената сделка е цената за избора на фон дер Лайен

"Зелената сделка беше цената на избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК", заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев пред журналисти в Страсбург. Според него от ЕНП тогава са направили лоша сделка - "ЕНП взе човека, социалистите взеха политиката". По думите му така е имало "гаранция, че ще я прокарат по своя си начин - по социалистически, което и стана".

"Необичайно, но изходът от вота днес е неясен, поради малката част от директивата, която обхваща земеделските производители и привлече голямо обществено внимание", обясни Кънев малко преди гласуването в ЕП по Директивата относно емисиите от промишлеността.

Кънев, който е основния докладчик на директивата, посочи, че поради фермерските протести в цяла Европа, от Комисията по земеделие в ЕП има вкарани изменения, като ако те бъдат приети, то преговорите с правителствата на страните-членки трябва да започнат наново.

Директивата, както обясни евродепутатът, всъщност не включва замърсяването на околната среда с CO2 от промишлеността, а се стреми да ограничи други замърсители, например отпадъци от тежки метали, които имат пряко вредно въздействие за човешкото здраве.

Причината за недоволството сред фермерите, е че в директивата влизат някои видове животновъдство, въпреки че имаше консенсус относно това говедовъдството да не бъде в обхвата на регулациите. По-рано освен това имаше и други облекчения, сред които това държавите да имат право да не издават разрешителни за тези дейности, а единствено регистрационен режим.

Същевременно екстензивното животновъдство също беше изключени от обхвата на директивата.
Спрямо вота по Директивата за енергийните характеристики на сгради, Кънев обясни, че гласуването също ще бъде напрегнато, тъй като според някои делегации, например германската в ЕНП, директивата поражда "твърде много задължения за собствениците на недвижими имоти и твърде много ангажименти за държавите членки". По думите на Кънев цялата българска делегация в ЕП е единодушна, че законодателството е добро и "нужно за България".

Директивата "дава възможност за разгръщане на политиката на реновиране, която засега се провежда единствено с бюджетни пари", уточни евродепутатът. Според него реновирането в България е по начало "порочно" и "социално несправедливо", тъй като не би трябвало хората с ниски доходи да трябва да плащат от данъците си за реновацията "на моя апартамент", посочи за пример Кънев.