Радан: Пръв критерий за злоупотреба с власт е здравият разум

Управляващите винаги са под подозрение за злоупотреба, така работи демокрацията, подчерта евродепутатът

Новини
16:03 - 03 Декември 2020
2166
Радан: Пръв критерий за злоупотреба с власт е здравият разум

Eвродепутатът Радан Кънев отправи силни послания на днешния онлайн дебат за Върховенството на закона, в който той участва като панелист.  

Основният критерий дали има злоупотреба с власт е здравият разум, изтъкна като основна сентенция бившият лидер на ДСБ. Той подчерта, че тук не става дума за техническа процедура, а за политически въпрос. 

Ако целият бюджет за пътно строителство влиза в една фирма и се разпределя на подизпълнители без обществени поръчки, е очевидно, че има злоупотреба с власт, ако се купува медицинка апаратура на двойни и тройни цени - също, заключи Кънев.

Презумпцията за невиновност важи за граждани, когато са обвинени в престъпление, а не за правителства, които злоупотребяват с властта си. Няма презумпция, че правителството е невинно. Напротив - управляващите винаги са под подозрение за злоупотреба, така работи демокрацията, подчерта евродепутатът.

Обсъждането на кръгла маса на доклада за върховенството на законае било фокусирано върху политическите последици от докладите за върховенството на закона за България, Италия, Румъния и Испания, очертавайки основните предизвикателства, пред които са изправени тези държави, както и инструментите и мерките, които биха могли да улеснят реформите им срещу държавното улавяне и корупцията.

Евродепутати и местни мозъчни тръстове от четирите страни представиха мнения и препоръки за върховенството на закона, насочени към улесняване на усилията на ЕС и националните усилия срещу държавното улавяне и корупцията в четирите държави.