Радан скастри ДБ: Сгафихте, че не подкрепихте Борис Бонев за кмет

Коалицията ГЕРБ/СДС остана непривлекателна за сините избиратели, отсъди Кънев

Новини
16:17 - 05 Ноември 2019
1959
Радан скастри ДБ: Сгафихте, че не подкрепихте Борис Бонев за кмет

Бившият лидер на ДСБ и евродепутат Радан Кънев разкритикува своите от Брюксел в подробен анализ, в който даде изводите си от местния вот. Той отчете като огромна грешка отказа на тъмносините да подкрепят независимия Борис Бонев за кмет на София.  

„Ако виждам една ключова стратегическа грешка на ръководството на ДБ, то беше принципното отхвърляне на варианта подкрепа за независими кандидати за кметове. Не обсъждам конкретните казуси, а политическата философия зад това решение.”, написа на профила си във Фейсбук Кънев.

И поясни, че ако десните бяха избрали този стратегически подход, той е можело „да даде на демократичната общност балотажи и потенциално - кметове в София и други големи градове.” Радан уточни, че това е негово лично мнение, което никога не е пазил в тайна. „Разбирам и обратната логика, но мисля, че на тези избори тя ни подведе в грешна посока.”, заключи той.

В един от първите си изводи, бившият лидер на ДСБ отчете, че „Демократична България” не е успяла да използва огромната обществена енергия за по-добро управление. „От „Демократична България” не успяхме да използваме тази енергия, освен на балотажите за кметове в столичните райони. Не успяхме най-вече поради плахо и сбъркано стратегическо целеполагане на политическо ниво, а не поради слаби кандидати, слаба кампания или тактически грешки.”, отсъди евродепутатът.

Кънев отчете като предимство победата на тъмносините районни кметове, заради които ДБ вече е в по-силна позиция.

Въпреки призива на лидери от страна на лидери от ДБ да се гласува за лявата кандидатка Мая Манолова, наследникът на Костов отчете, че „БСП не може да бъде алтернатива, за кой ли път. Може да предложи “промяна” - но промяна към по-лошо. И избирателите отлично го разбират. Със сигурност не може да предложи по-добро управление, освен с няколко силни мажоритарни кандидатури, които “пробиха” в отделни областни и общински центрове.”, написа той.

Кънев удари и по бившите партньори на ДСБ - СДС, които се явиха на местния вот в коалиция с ГЕРБ. 

„Коалицията ГЕРБ/СДС остана също толкова непривлекателна за “сините” избиратели, колкото ГЕРБ сам по себе си, да не кажа повече.”, отсъди Радан.

И добави, че системните опити  ДБ и цялата демократична общност да бъдат набедени за “леви”, “либерали”, “зелени левичари” и пр., вместо да избодат очи, са изписали вежди. „Никой класически десен избирател не отиде при управляващите ГЕРБ/ВМРО по силата на тази евтина пропаганда.”, натърти тъмносиният политик.