Радан: Живеем в политически театър, имитират се преговори

Няма реални компромиси, има безконтролно и еднолично управление, гневи се евродепутатът

Новини
12:25 - 02 Ноември 2022
2463
Радан: Живеем в политически театър, имитират се преговори

Критичен и саркастичен коментар за сегашната политическа каша и поредна патова ситуация направи бившият лидер на ДСБ Радан Кънев. Евродепутатът е категоричен, че сме свидетели на политически театър и по никакъв начин не живеем в демокрация.  

Moже би най-опасното проявление на двугодишната политическа криза е постоянният предизборен режим, в който се намират партиите. Той поразява самата същност на представителната демокрация, чиято цел е добро управление и пре(о)ценка от обществото през 4-5 годишни периоди.

Демократичният процес се развива на цикли, включващи избори-преговори-приемане на управленска програма-прилагане на програмата-избори.

Ние в момента живеем не в демокрация, а в политически театър, в който цикълът е избори-предизборна кампания имитираща преговори-избори. Най-важните елементи на представителната демокрация отсъстват:

Няма реални преговори със съответните отстъпки и компромиси, които да формулират обществения интерес. Няма управленска програма, която да го претвори в политически и управленски решения. Няма, съответно, добро управление.

На този фон, имаме еднолично и безконтролно управление с конституционно временен, а практически - неограничен мандат. Това управление по същността си не може да бъде нито представително, нито отразяващо обществения интерес, нито добро.

Честно казано, съм изморен да изреждам рисковете за сигурността, икономиката и изобщо развитието на обществото ни от този модел. Триумфалното завръщане на г-н Иван Гешев в неконституционна политическа роля е само най-пресният от тях.

Радвам се, че моите колеги и приятели от Демократична България почти не се поддават на изкушението да използват преговорния процес за предизборен театър. Има отделни добри примери и в другите партии. Но това е далеч недостатъчно.