Радев: Аз поне произвеждах истински генерали

Репликата на президента идва след реплика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отпреди дни

Новини
12:55 - 14 Октомври 2023
6292
Радев: Аз поне произвеждах истински генерали

Всички институции в България, ангажирани с националната сигурност, да осъзнават, че имаме нова ситуация. Съвременните конфликти показват, че има динамична промяна – в ползването на евтини, достъпни нови технологии, които създават асиметрично предимство, дават информационно превъзходство”, каза президентът Румен Радев пред ВМА, цитиран от НОВА. 

Върховният главнокомандващ изтъкна необходимостта армията ни да се въоръжи с евтини, но съвременни технологии – дронове, космически технологии. „Нужно е технологично и най-вече концептуално обновяване на въоръжените сили”, каза Радев.

Той обясни, че и в момента има военнослужещи по българската граница, които са в готовност да реагират при нарастване на миграционния натиск. Има ясни планове и координация между военното и вътрешното министерство, обясни той. Радев изтъкна, че е създадена многоцелева група, която да разкрива и финансовите механизми на мигрантските центрове в други страни.

„Ескалацията на военните действия (в Израел) има потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Очакваме и от двете страни да осъзнаят отговорността си към живота на хиляди хора. Следва да има сдържаност, разум във взривоопасния регион на Близкия Изток, за да се избегне следваща ескалация, която може да има необратими последици. Важна е реакцията и на ООН, и на международната общност, изтъкна държавният глава.

В отговор на репликата на Бойко Борисов, че по време на служебните правителства армията ни е произвеждала само генерали, Радев каза: „Аз поне съм произвеждал истински генерали, не измислени – от майор да стане генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии”, визирайки Борисов”.

За вота на недоверие той каза, че е било очевидно, че кабинетът „Денков-Габриел”, няма да падне, защото има икономически обвързаности. „Големият проблем е, че имат не една, те имат две програми – първата е официалната. Управленската програма на кабинета и законодателната програма се изпълняват със спорна ефективност – и като количество, и като качество, защото тази програма е подчинена на неявната програма, обявена с оня запис”, каза Радев, имайки предвид записа на Радостин Василев.

Президентът присъства на официална церемония във ВМА, където кадетите от първия випуск „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ получиха своето първо офицерско звание. Матросите са от Випуск-2023 „Васил Левски“.