Радев: Да предложим план срещу миграционен натиск в Съвета на ЕС

Няма пряка заплаха за сигурността на страната, увериха от службите за сигурност

Новини
13:07 - 15 Октомври 2019
1386
Радев: Да предложим план срещу миграционен натиск в Съвета на ЕС

България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. Този призив отправи президентът Румен Радев на среща с премиера, представители на кабинета и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщиха от пресекретариата на "Дондуков"2.

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и след това дискутирано на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври в Атина.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите.

Няма пряка заплаха за сигурността на страната, но развитието на ситуацията ще се следи внимателно, увериха от службите за сигурност.