Радев да разпусне парламента на 2 февруари – тъкмо навреме за празника

Политика
18:00 - 24 Януари 2023
5250
Радев да разпусне парламента на 2 февруари – тъкмо навреме за празника

„Традицията досега е била не по-късно от седмица след връщането на последния мандат президентът да разпусне парламента“, коментира днес в кулоарите на Народното събрание Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според нея Конституцията е съвсем ясна, въпреки че няма срок, в който президентът да разпусне парламента и да издаде указ, с който да назначи служебното правителство. „Традицията, практиката досега е не повече от седмица след връщането на третия, последен мандат държавният глава да издаде този указ и парламентът да бъде разпуснат“ – разясни острието на ГЕРБ.

От друга страна днес Централната избирателна комисия посочи, че има готовност да произведе избори на 2 април. Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова за 26 март няма да може да се достави необходимото количество хартия, а и 50 календарни дни били нужни за разролването на същата, каквото и да означава това.

В публичното пространство от няколко дни се завъртат две възможни дати за провеждане на (поредните) извънредни парламентарни избори – 26 март и 2 април.

26 март изглежда все по-непостижима дата – това означава държавният глава да издаде указ за разпускането на парламента в близките два дни.

Но ако изборите са на 2 април, то значи президентът би трябвало да разпусне депутатите на 2 февруари. Тъкмо навреме за празника...

Така де, и те са хора.