Радев: Докато в Европа бушува война, ние си мислим, че армията е отживелица

Президентът взе участие в тържествата по повод Деня на българската армия

Новини
10:41 - 06 Май 2023
2727
Радев: Докато в Европа бушува война, ние си мислим, че армията е отживелица

"В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждания и илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната", заяви президентът Румен Радев в празничното си слово в Деня на българската армия.

По думите му бездействието и пагубните решения са размивани в колективната безотговорност.

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност”, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия - „една крепост най-лесно се превзема отвътре”. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”, заяви той.