Радев говори за мигрантите с турския посланик

Президентът разговаря с Айлин Секизкьок на "Дондуков"2

Новини
16:08 - 30 Август 2022
1744
Радев говори за мигрантите с турския посланик

Президентът Румен Радев обсъди проблема с мигрантите и нелегалния трафик с посланика на Турция Айлин Секизкьок. Двамата проведоха среща на "Дондуков" 2, на която отчетоха увеличаването на миграционния натиск, както и необходимостта от по-добра координация, споделяне на опит и информация между институциите от двете държави, съобщиха от пресцентъра на президентството.

На дневен ред в обсъжданията бяха и ограничаване на последствията от енергийната и икономическата криза чрез засилване на двустранното партньорство между България и Турция. 

Държавният глава открои значимостта на Турция като важен партньор за страната ни в областта на енергетиката, както и интересът на България за последващо разширяване на диалога в тази област. България е износител на електроенергия за югоизточната ни съседка, а на територията на Турция се изграждат нови терминали за втечнен газ, които могат да осигурят в бъдеще алтернативни доставки на енергийни ресурси за региона, беше отбелязано на срещата. Румен Радев оцени високо усилията на Република Турция за деескалация на конфликта в Украйна, както и за минимизиране на вторичните негативни последици от войната за нашия регион.

Обща бе позицията, че увеличаването на пропускливостта на граничните пунктове по общата граница е от значение не само за бизнеса и гражданите на двете държави, а и за ЕС. Българските институции напълно осъзнават значимостта на този въпрос и предприемат действия за неговото решаване, подчерта на срещата президентът.