Радев: Хората загубиха вяра след самодоволните брифинги на властта

Пазете лекарите и медицинските сестри, призова хората президентът

Новини
21:07 - 13 Ноември 2020
2835
Радев: Хората загубиха вяра след самодоволните брифинги на властта

Не бива дебатът за коронавируса да се партизира. Трябва да търсим устоичиви решения. Но това все по-трудно се удава на правителството. Това заяви президентът в предаването "Панорама" тази вечер.

Не трябва дебатът за кризата с коронавируса да се партизира, да търсим двамата полюса, а трябват повече експертност и устойчиви решения, които работят. За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото ни струват много. Но и да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, коментира Радев. 

През пролетта само за няколко случаи България бе затворена,  а след самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра, върна се назад президентът.

Чухме самопризнания, че вирусът е оставен да се развива масово. Затова имаме претоварени болници и медици, които работят отвърд предела на възможностите  си, даде оценката си за ситуацията той. 

В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда, допълни държавният глава. Затова не трябвало да обвиняваме хората, че са несъзнателни.

Нека всички бъдем отговорни и призовавам за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена. Нека пазим лекарите и медицинските сестри, защото други нямаме, призова Радев.

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, сподели Радев и напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Аз никога не съм иронизирал вируса, а тези, които опитват да политизират ситуацията, обясни президентът.

Не съм имал положителен тест за коронавирус никога и съм в цветущо здраве. Всички твърдения, че пръскам зараза в чужбина са израз на безсилие, отсече той.

Получих есемес в неделя следобед, че ген. Петров е с Ковид, обясни Радев. В момента, в който РЗИ ми връчи предписания, аз изпълних всички правила, увери президентът по повод прекъснатата си визита в Естония заради контакта със заразения шеф на ВВС ген. Петров.  

Това, че някой побърза да направи скандал с цветни истории, е друг проблем, допълни Радев. Но забравиха да информират РЗИ, както е по реда, каза той. И обясни, че това е оторизираният по закон орган, който решава при какви условия какви мерки да наложи.

Естонската страна не ми е прекратявала визата, уточни президентът. 

Аз съм срещу лицемерието, липса на реформи, срещу разходването на много средства срещу обвързване с ясен резултат, обясни Радев.

Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм го спазил, категоричен бе той.

Държавният глава разкри, че България е взела домакинството на инициативата "Три морета" въпреки вътрешната съпротива в страната ни. 

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, обясни самият той. И напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата, коментира още държавният глава.И критикува правителството, че през пролетта много бавно е започнало да взема мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа за хората, но не можем да не мислим за перспектива и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата, какво ще се остави на следващото правителство, допълни Радев. И напомни, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността, затова там трябва да се вземат спешни мерки, както потвърждавал и докладът на МВФ за икономическото състояние в България.

За Северна Македония

На въпрос дали България трябва да блокира Северна Македония по пътя й към ЕС, Радев отговори, че преди всичко страната ни трябва да отстоява своята история и език. Убеден съм, че работейки кооперативно с нашите братя, ние ще намерим правилните решения. Но след като договорът за добросъседство не ни водят до тях, ние ще намерим други средства, коментира президентът.

Но не България, а Република Македония е кандидат за членство и трябва сама да реши дали ше загърби поведението си досега. За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа, напомняйки за свиканото от него преди година съвещание, на което е договорено да има национална рамка, коментира още държавният глава.

България е член на ЕС и не може да си позволи да внесе още един проблем в съюза, затова кооперативно трябва да намерим решение, но отстоявайки историческия и културния си интерес, коментира Радев.  

Снимка: Агнес Методиева