Радев и ГЕРБ - опасно близки

Политика
15:00 - 30 Май 2022
7028
Радев и ГЕРБ - опасно близки

Президентът Румен Радев и ГЕРБ на Бойко Борисов счупиха ледовете и от няколко седмици представители на Бойко-Борисовата партия коренно смениха отношението си към държавния глава. От остри критикари, наричащи го "Резидент" заради скандала с руския пенсиониран генерал от специалните служби Леонид Решетников, гръмнал още от кампанията за първия му мандат, днес едни от ключовите представители на ГЕРБ и флагмани на опозицията се обръщат към Радев с почтителното "г-н президент". 

По информация на Lupa.bg стоплянето между държавния глава и ГЕРБ е започнало паралелно с началото на войната на Русия в Украйна и драматичния отказ на настоящето българско правителство да води преговори с "Газпром" за доставките на синьото гориво след едностранното решение на Москва да врътне кранчето.

Многократно оттогава лидерът на най-голямата партия Борисов намеква, че да се ежи пред Русия на фона на опитите европейските икономически гиганти като Италия и Германия да постигнат евентуална договореност за газа, въпреки отказите от плащания в рубли, не е най-добрата стратегия за действие у нас. 

В това отношение и Радев изразява подобна позиция. А доказателството, че той и ГЕРБ определено не желаят да се ритат по кокалчетата повече в изключително напрегнатата геополитическа и икономическа ситуация, дойде навръх празника на българската писменост. 

Репортер на Lupa.bg улови в ценни кадри как президентът и висшите представители на управлявалата 12 години партия не просто не се държат хладно помежду си, а искрено се радват да поговорят визави.

Първо Радев бе посрещнат в Пловдив, където участва в шествието за 24 май, от кмета на ГЕРБ в града Здравко Димитров. Широки усмивки и здраво ръкостискане демонстрираха двамата пред събралото се множество. 

След това пък шефката на парламентарната група на ГЕРБ, която най-остро е "ковала" главнокомандващия през първия му мандат на "Дондуков" 2 - Десислава Атанасова, нескрито се умилкваше около него и двамата успяха дори да завържат разговор, въпреки натоварената програма в Пловдив. 

Там неизменно бе и друга герберка - местната депутатка Дани Каназирева, която също не скри радостта си, че вижда Румен Радев отблизо, заобиколена от редица пловдивски членове на герберската организация. 

Снимки: Lupa.bg