Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна (НА ЖИВО)

Новини
14:20 - 10 Май 2022
2320
Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна (НА ЖИВО)

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава и установения международен ред и архитектурата за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС. Изисква нова концепция с фокус Източния фланг. Затова нашите страни са ангажирани със свой отбранителен капацитет. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция в Чехия съвместно с държавния глава Милош Земан.

За съжаление войната ни поставя пред ред предизвикателства и особено чешкото председателство, добави той. Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената риторика. Това означава дълга изтощителна война и тежки последици както за нашите страни, така и за цяла Европа, подчерта Радев.

За нас Чехия има особено място – не само като приятелска държава, член на общото голямо евросемейство и НАТО. Нашите държави имат общи европейски корени – още от братята Кирил и Методи и славянската солидарност, благодарение на която чешки учени, индустриалци и хора на изкуството пристигнаха в освободената България през 19 век, за да помогнат да изградим модерни публични институции, образование и културен живот, заяви президентът на съвместния брифинг.

Визитата днес е доказателство за успешния диалог между нашите страни, стокообменът е рекорден, ние споделяме убеждението, че са нужни  съвместни инвестиции и проекти, информационни технологии, автомобилна промишленост, здравеопазване, каза Радев.

Президентът благодари на чешкия си колега за устойчивата подкрепя за Шенген и организацията за икономическото сътрудничество.     

Трябва да има условия за развитие на ядрената енергетика, да не закриваме нашите базови мощности - въглища, ядрена енергетика, без да сме създали устойчиви механизми за съхраняване на енергията, подчерта Радев. 

Това, което трябва да направим с общи усилия е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономия и енергийната независимост на нашите страни. Затова трябва да сме внимателни към продоволствените кризи, заяви Радев. Затова е важно санкциите да са ефективни, но да не нанасят вреди върху нашите социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики, добави той.         

С президента Радев дискутирахме по много въпроси, започнахме с двустранните взаимоотношения, които са на отлично ниво - стокообмена, който постигна исторически стойности, но повечето време посветихме на руската агресия в Украйна, заяви от своя страна Милош Земан.

Намираме сходство, включително и двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати, каза той.

Но, разбира се, се посветихме и на други теми. Чешката република напълно подкрепя влизането на България в Шенген. Ние вярваме, че това, което се случи и аз казах това на външния министър – че е парадокс, че руснаците се заклеват в славянско братство, а от друга страна спряха доставките на газ на две славянски държави – Полша и България. Говорихме за разсрочването на енергийните санкции за някои държави, членки на ЕС – Унгария, Словакия и Чехия. Но към тази молба ще се присъедини и България, каза Земан.

Изразяваме безпокойство относно Балканите върху все още продължаващия ислямски фундаментализъм, който прави по-сложна интеграцията на тези държави към ЕС, информира чешкият президент.