Радев иска от Тръмп отпадане на визите срещу самолетите

Екатерина Захариева контрира, че румънците са купили 16 самолета, но не пътуват свободно

Новини
14:21 - 26 Септември 2019
1726
Радев иска от Тръмп отпадане на визите срещу самолетите

Облекчаване на визовия режим са обсъдили президентите Румен Радев и Доналд Тръмп. Държавният глава настоя българското правителство да започне да работи по-интензивно, предаде Нова.

„Успоредно със сделките за въоръжените сили да отпаднат и визите. За това също говорихме с президента Тръмп. Очаквам много по-интензивна работа от българското правителство и от българската дипломация”, заяви държавният глава. В момента само 5 държави от Европейския съюз пътуват с визи. България е изпълнила всички изисквания без едно - процентът на отказаните визи.

Румен Радев даде позиция и по казуса с изтребителите Ф-16.

Сделката за новите изтребители е силен гарант, който би помогнал за евентуалното отпадане на визите, смята президентът. Важната тема е  била обсъдена по време на официалния прием, даден от американския президент в Ню Йорк.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обаче контрира: „Това е законодателство и няма как да се обвързва със сделка. Законът е еднакъв за всички. Само ще припомня, че румънците купиха 16 самолета и все още имат визи.”

Захариева обаче е съгласна с тезата, че „не отговаря на добрите отношения между САЩ и България, българските граждани да пътуват със визи.”