Радев към новия кабинет: Вие спряхте свободното падане на държавата (НА ЖИВО)

Поехте отговорност в труден момент с блокирали институции, рекордни цени и инфлация, заяви президентът

Новини
14:02 - 03 Февруари 2023
2385
Радев към новия кабинет: Вие спряхте свободното падане на държавата (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев представи новия-стар кабинет в сградата на "Дондуков"2. Той благодари на министрите и изтъкна успехите им, както и поетата от тях отговорност в трудни времена. Държавният глава изброи поименно имената на министрите в служебния кабинет. Преди речта му, в залата прозвуча българският химн.   

Поканих ви, за да ви благодаря за усилието и резултатите и да назнача новото правителство. Преди 6 месеца поехте отговорност в труден момент, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии. Блокирали институции, рекордни цени на горива, галопираща инфлация, липса на газ, интерконектор в насипно състояние и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, нула одобрени програми за нула лева, застой в модернизация на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до границите ни, изброи президентът Радев.

Въпреки ограничените инструменти на изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, успяхте да спасите свободното падане на държавата. Достатъчно е да дам пример в един от най-критичните сектори - енергетиката, където само за месеци се извърши истински скок - интерконектор с Гърция, първите доставки на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете, припомни държавният глава. 

Българите обедняват и живеят трудно, затова трябва да се фокусирате върху покупателната им способност, призова хората от новия служебен кабинет Радев.

Той заяви, че една от най-важните задачи на управлението са да подкрепят децата и младежите. Наша ежедневна задача е физическото и духовно развитие на младите хора в духа на национална общност, любов и преданост към България, заяви президентът.

Вярвам, че във вашите ведомства отчитате цялата специфика, но нека да е ясно, че тези приоритети трябва да работят за хората и българските граждани.

Очаквам и други претенции към вас, защото в своята дейност, когато преди 6 месеца върху вас се стовариха тежестите на кризите за преодоляването, съчетавайки работа с писане на закони и безкрайни изслушвания в парламента, но вие на практика доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но и да вземате отговорни решения за бъдещето, похвали министрите Радев.  

Снимка: Светломир Стоянов