Радев не подписа, привиква Главчев в петък

Служебният премиер светкавично изпълнява щенията на партийния си началник

Новини
15:46 - 17 Април 2024 (обновена)
5887
Радев не подписа, привиква Главчев в петък

Президентът Румен Радев реагира остро на предложението на Димитър Главчев да смени двама министри в служебния кабинет - във Външно и в земеделското ведомство. Държавният глава ще покани премиера в петък на "Дондуков"2, за да обсъдят евентуалните рокади в правителството. 

"Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е провала на конституционната реформа. Партиите обезмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания как се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят. Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник.", отсече държавният глава.

Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлага за министър зам.-председател на партия. Досега не съм назначавал такива в служебен кабинет, заяви Радев.

„За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет", попита той.

"Когато аз отговарях за служебния кабинет партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства", припомни той. И отбеляза, че е странно министър-председател да си сменя мнението през ден и през ден да сменя министър.