Радев обеща на Унгария достъп до газовите ни връзки

Новини
13:03 - 31 Август 2023
1749
Радев обеща на Унгария достъп до газовите ни връзки

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с външния министър на Унгария Петер Сиярто.

Двамата разговаряха относно предстоящото участие на българския държавен глава в Срещата на върха по демографията в Будапеща по покана на унгарския му колега Каталин Новак.

Бяха обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения, както и в рамките на партньорството ни в Европейския съюз.

Унгарският външен министър повдигна въпроса за допълнителни доставки на природен газ за страната му по създадената по българска инициатива мрежа за пренос на природен газ в Източна Европа "Солидарити ринг", както и гарантирането на сигурността на доставките на енергийни ресурси.

Радев подчерта, че увеличените възможности на България за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция, надграждането му със системата "Солидарити ринг" и споразумението с "Боташ" за свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Турция, са създали солидна основа за реална енергийна диверсификация и преодоляване на едностранната зависимост в доставките на природен газ.

Той посочи, че само с общи усилия и солидарност страните от ЕС могат устойчиво да гарантират сигурността на своите енергийни доставки.