Радев от Рожен остро: Българските управляващи не мислят трезво за Украйна

Тук сме, за да черпим духовна сила от нашите предци, заяви президентът от Родопите

Новини
12:29 - 14 Юли 2023
2667
Радев от Рожен остро: Българските управляващи не мислят трезво за Украйна

Президентът Радев не смекчи острия тон на събора в Рожен. Той разкритикува управляващите, че нямат трезва оценка за войната в Украйна.   

Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и нашите отношения към нея. Българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиция. Украйна настоява да води тази война, но трябва да стане ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. Това заяви а събора на Рожен президентът Румен Радев пред журналисти. 

"Трябваше ли големите държави да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е неприемливо, за да почнат и нашите управляващи да сменят позицията си. Трябва ли да чакаме други министри, освен министърът на отбраната на Великобритания, да кажат, че не може да бъдат склад за въоръжените сили на друга държава, за да спрат нашите управляващи да гледат на България като склад."

"Всички виждаме, че този конфликт се задълбочава.  Виждаме, че колкото повече оръжия се изпращат, толкова повече ще се точи. Тази война има много измерения. Тя е заплаха за цяла Европа."

"Няма как да излезем от кризите без родолюбие. Хиляди българи дойдоха на Рожен, това ясно показва, че България се пробужда", заяви по време на събора.   

Днес ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не престанаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, и които намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения. Това каза президентът Румен Радев при откриването на събора на народното творчество „Рожен“.

„Днес сме тук не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа. Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата“, каза президентът Радев.

По думите му много са местата в България, които със всяка изминала година събират все повече хора от близо и далеч, но никой не може да отнеме първенството на Рожен. „Тук отново се събираме хиляди да се докоснем до магията на нашия фолклор“, каза още Румен Радев.