Радев от София : Отменян в миналото, атакуван днес, 3 март удържа

Тази сутрин президентът произнесе слово на връх Шипка

Новини
19:10 - 03 Март 2024
3165
Радев от София: Отменян в миналото, атакуван днес, 3 март удържа

Отново сме заедно, за да почетем трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви президентът Румен Радев в София на площад „Народно събрание“. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности от армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на петвековното османско иго”, допълни той.

„Отменян в миналото и атакуван днес, трети март не само удържа на користния натиск. Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска война, не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата през дългата зима на робството”, каза още държавният глава.

По думите на Радев трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, единна и европейска България.

„Днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата в нашата история – днес честваме нашият непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверено в бъдещето”, подчерта Радев.