Радев отговаря на Пеевски: Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации

Държавният глава отвърна на обвинението, че е виновен за разцеплението на ДПС

Новини
12:24 - 31 Юли 2024 (обновена)
3813
Радев отговаря на Пеевски: Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации

Президентът Румен Радев отвърна на изявлението на председателя на ДПС Делян Пеевски, в което той обвини държавния глава за разцеплението на Движението. 

„Не се меся във вътрешните дела на партиите. Няма да допусна да бъда замесван в долнопробни конспирации. Но явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен”, заяви държавният глава пред журналисти. 

 „Не мислите ли, че прекалено дълго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които опитват да ни се представят като обществен въпрос. Това е лична драма, която върви към своята развръзка”, допълни той.

Президентът отбеляза, че ако се обърне внимание на „злополучния ремонт на Конституцията” и последвалите решения на Конституционния съд ще се види, че те водят до парадоксални резултати.

„Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да са народни представители. Тоест могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да вземат важни решения относно националната сигурност”, посочи Радев.

Оценката на президента за „този експеримент с шестата поправка в Основния закон” е, че той не само не е постигнал целта за заявената реформа, но и съществено е разклатил конституционните устои на държавата.

Радев каза, че ще изчака резултата от консултациите на „Има такъв народ”.

Президентът изтъкна, че все по-малък става списъкът от хора, които според поправките в Конституцията могат да бъдат посочени за служебен премиер. "Все повече хора отпадат от тази "домова книга". В момента, в който бяха обявени тези промени, някои хора, като заместник-омбудсмана, си подадоха оставката. Други публично заявиха, че те изобщо не могат да се нагърбят с тази отговорност".

Според него тези поправки предизвикват изкривяване във важни институции като БНБ, омбудсман и т.н.

"За съжаление моите правомощия вече са изключително ограничени. Вие кого ще ми посочите за министър-председател?", попита Радев. Той изтъкна, че ако зависеше от него, някои от сегашните министри нямаше да са такива.

По-рано Делян Пеевски обвини за процесите в ДПС Радев. "Мистър Кеш разцепи ДПС", отсече той в кулоарите на парламента.

"Шефът е "Мистър Кеш". Той командва всички. Всички в тази игра са пионки на Радев. Вчера се опита, през пионките си от ПП-ДБ, да организира сваляне на шефката на парламента Рая Назарян", каза Пеевски.

Причината за това била, че “Мистър Кеш“ искал да сложи удобен за него премиер, обясни Пеевски. На този фон сегашният служебен кабинет на Димитър Главчев е подозиран, че е нареден по предпочитанията на Пеевски. 

“В момента има ДПС на “Мистър Кеш“ и ДПС на Пеевски. Друго ДПС няма“, каза Пеевски, който държи контрола върху едната част от депутатите на движението. По-голямата част от групата обяви, че застава зад почетния лидер Ахмед Доган.

“Тайната, малка партийка на "Мистър Кеш" ще я видите. Трябва да влезе в парламента, да подготви удобно къде да седне, когато му свърши мандатът, защото няма куража да излезе сега", каза Пеевски.