Радев отива в Турция, пак говори за енергетика

Външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди визитата на президента пред Николай Милков

Новини
12:55 - 21 Септември 2022
1563
Радев отива в Турция, пак говори за енергетика

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е потвърдил пред български си колега Николай Милков визита на президента Румен Радев в Турция. Това съобщиха от Външно министерство, но не посочиха евентуална дата на посещението.

Потвърждението е било дадено по време на 77-та сесия на Общото събрание на ООН, в която участва министър Милков.

Той и Мевлют Чавушоглу са изразили задоволство от отличния диалог на високо равнище като предпоставка за реализиране на потенциала между двете страни, съобщиха от МнВР. Първите дипломати се съгласиха, че в настоящия геополитически контекст е необходимо по-тясно сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността, което ще бъдат основните теми на обсъждане в Анкара при визитата на Радев в Анкара. 

Първият ни дипломат участва в среща на министрите на външните работи на страните от формат „Б9“ (девет държави-членки на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия), домакинствана от САЩ. На нея бяха обсъдени глобалните заплахи пред евроатлантическата сигурност, засилване на възпирането и отбраната на Алианса в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, задълбочаването на трансатлантическия диалог и нарастващите предизвикателства от Китай.

Министър Милков проведе в кулоарите на ОС на ООН редица запланувани двустранни срещи. Той проведе разговор с Карън Донфрийд, помощник държавен секретар на САЩ по Европа и Евразия, с която обсъдиха двустранните отношения и перспективите за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ. Обменени бяха мнения по въпроси на международната и регионалната сигурност, както и привличането на нови американски инвестиции в ключови сектори на българската икономика.

Регионалното сътрудничество, двустранните отношения и европейската перспектива на Косово и Западните Балкани бяха във фокуса на срещата между българския първи дипломат и неговия колега от Прищина Доника Гервала. Министър Милков потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на Косово и утвърждаването му като демократична и мултиетническа държава, вкл. на международната сцена. Той приветства усилията на косовското правителство за ускоряване на реформи.

Министър Николай Милков се срещна и с министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна република Рамтан Ламамра. В контекста на 60-тата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения, двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на политическия диалог и за развиване на икономическото сътрудничество, особено в областта на енергетиката и сигурността.