Радев пита израелския президент за внос на респиратори

Двамата държавници обсъдиха мерките и последиците в извънредната ситуация

Новини
15:58 - 16 Април 2020
2042
Радев пита израелския президент за внос на респиратори

Възможността за доставка на специализирана медицинска апаратура, в това число и респиратори, от Израел за България обсъди в телефонен разговор президентът Румен Радев със своя израелски колега президента Реувен Ривлин.

Според международни класации, Държавата Израел е на първо място сред нaй-бeзoпacнитe cтpaни в cвeтa по отношение на коронавируса с оглед на своевременното прилагане на тестове, диагностициране и предоставяне на лечение. Българският държавен глава отбеляза нарастващото производство на висококачествени респиратори в Израел и изрази интереса на страната ни за покупка на такава специализирана медицинска апаратура. Това съобщиха от прессекретариата на президента. 

Двамата президенти обсъдиха последствията от разпространението на коронавируса, което продължава да се отразява негативно на здравето и благосъстоянието на хората в двете страни, и подчертаха необходимостта от повишено сътрудничество, обмяна на положителен опит и взаимопомощ. Президентът Радев благодари на своя израелски колега за бързата реакция на посолството на Израел в България, което направи дарение на медицински консумативи за Столичната община.

Изразена бе обща надежда, че в близко бъдеще ще бъде намерен изход от възникналата политическа ситуация в Израел и двете държави ще подновят своето пълноценно и активно взаимноизгодно сътрудничество.

По време на разговора държавният глава Румен Радев изрази благопожелания към президента Реувен Ривлин и народа на Държавата Израел по случай големия религиозен празник Песах. От своя страна Ривлин изказа благопожелания към българския държавен глава и православните граждани на България по повод предстоящия Великден.