Радев подписа указа за Иван Гешев

Политика
12:07 - 26 Ноември 2019 (обновена)
7205
Радев подписа указа за Иван Гешев

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. "Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. И няма да допусна точно аз да наруша конституцията", обясни Радев решението си. 

Той е поканил Гешев, като е поискал от него възмездие, за разкриването на офшорките, за казуса КТБ, за политици, замесени в корупционни скандали. "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор и затова обществото е особено чувствително към този въпрос. Но най-важни са функциите на самата прокуратура", заяви още президентът. 

И обяви, че започва широк обществен дебат за промени в конституцията, като от него ще иска да се постави въпроса за реформите в съдебната система. "От това зависи дали ще пречупим корупцията", обяви той. И добави, че от това пък зависи и бъдещето на нацията. 

"Моето мнение, е че прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт", каза Иван Гешев. Той обеща да направи всичко, за да оправдае гласуваното му доверие. 

Снимки: Агнес Методиева