Радев пред общото събрание на ООН: Наш приоритет е борбата с пандемията и тероризма

Политика
08:12 - 22 Септември 2021
2358
Радев пред общото събрание на ООН: Наш приоритет е борбата с пандемията и тероризма

Борбата с пандемията, икономическите предизвикателства, проблемите с климата и тероризма бяха очертани като приоритети пред България от държавния глава Румен Радев.

Това заяви самият той пред общото събрание на Организацията на обединените нации в навечерието на Деня на българската Независимост.

“Най-спешните задачи пред нас са: предотвратяване разпространението на коронавирус; възстановяването на световната икономика, на фона на нарастващите икономически различия; измененията на климата и устойчивото развитие; борбата с тероризма и трансграничната престъпност, както и за повишаване на киберсигурността”, посочи Радев.

Държавният глава заяви още, че страната ни подкрепя задълбочаването на стратегическите партньорства на Европейския съюз по целия свят, както и по-активното му ангажиране с трети държави и регионални организации.

“Жизненоважно е всички да подкрепяме и да сме солидарни с най-уязвимите страни и хора по целия свят, под ръководството на ООН и Световната здравна организация. България споделя своите излишни доставки на ваксини чрез механизмите на ЕС и на двустранна основа”, смята президентът на страната.

Той засегна в речта си специално предизвикателствата пред мира и сигурността за България. Страната ни е загрижена от ситуацията в Афганистан, Близкия изток, продължаващата криза в Украйна. Като държава-членка на ЕС България подкрепя ангажимента да се работи с международни партньори по трайни решения за афганистанските бежанци. В знак на солидарност взехме решение да получим до 70 афганистански граждани, които са работили за мисии на България, ЕС или НАТО, както и техните семейства. 

 

Радев акцентира още върху ситуацията в Близкия изток, случващото се в Афганистан и продължаващата криза в Украйна.

 

“Върлуващага пандемия от COVID-19 в много части по света и няколко други в голямата си част безпрецедентни предизвикателства, пред които всички тях ние сме изправени едновременно, засилва необходимостто всички страни да подкрепят по-ефективни и последователни правила, базирани върху многостранен подход, в основата на който стои ООН. Многостранността е ключова за бъдещето ни и няма алтернатива. За България това е важен приоритет и ние подкрапяме задълбочаването на стратегическите партньорства по целия свят, както и по-активно ангажиране със страните от третия свят и с регионалните организации“, обяви българският президент.