Радев: Причините да не ни пускат в Шенген са субективни

Политика
21:24 - 05 Декември 2022
2402
Радев: Причините да не ни пускат в Шенген са субективни

Българската държава прави всичко възможно за приемането ни в Шенген, но най-важното е, че страната ни е изпълнила всички технически критерии и то от 2011 г.

Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че те имат някакви субективни виждания – било икономически или вътрешнополитически, заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси по време на посещението си в Тирана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че страната ни не спира да работи за присъединяване към Шенген, но и ще отстоява своите права и достойнство. По думите на президента нелепи и несъстоятелни са доводите за блокирането ни в Шенген заради уличени в корупция гранични полицаи.

„Най-сетне България започна да хваща такива хора. Нима в други държави няма такива?! Затова ли трябва да наказват България?“, заяви Румен Радев и допълни, че по тази логика уличените в корупция трябва да не бъдат изправяни пред съда, а награждавани.

Президентът напомни, че на неформалното заседание на Европейския съвет в Прага, а след това и на редовното в Брюксел, е поставил темата пред европейските лидери, тъй като България и Румъния са изпълнили всички критерии и заслужават и трябва да бъдат приети в Шенген. Недопускането на двете държави в Шенген не е добре за Европа, за общата ни сигурност, за свободния пазар и нашите икономики, подчерта още Румен Радев.