Радев раздава мандатите до август, при фал - вот през октомври?

Възможен ли е нов хаос - президентът първо да даде шанс на малките партии

Новини
16:54 - 25 Юни 2024
4664
Радев раздава мандатите до август, при фал - вот през октомври?

Президентът Румен Радев няма да бърза с връчването на мандатите и ще даде време на партиите да съставят правителство. Такова е мнението на повечето политолози. Грубата прогноза сочи, че държавният глава ще връчва мандати евентуално до август, в случай че нищо не се получи с първата политическа сила - ГЕРБ.      

„Ако искаше да пришпори консултациите, щеше да започне от най-малката по численост партия, финалът щеше да бъде с ГЕРБ, за да ги покани с мандат”. Такова мнение изрази доц. Наталия Киселова пред Нова.

Юристката смята, че хоризонтът за проучвателните мандати трябва да бъде поне до началото на август. „За да може, ако се минава към предсрочни избори, да е най-рано в началото на октомври. Да има нещо ново, което се е случило, за да отидем на избори”, каза Киселова.

Относно хода на преговорите тя каза, че при неуспех на разговорите между парламентарни групи е нужно или да се сменят преговарящите, или да се смени подхода. „Сега се хвърля нова тема – предлага се промяна в разпределяне на мандатите. Философията на нашия модел е да започне раздаването на мандатите от най-малката партия или коалиция и каквото остане за най-големия”, каза Киселова по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес, когато той спомена, че може да се мине и към гръцки модел на съставяне на кабинет.

„Промяната „в посока на Гърция” е да се даде бонус на първия, на формацията, получила най-голям процент действителни гласове. Има два модела. От 1976 до 2018 г. е имало гарантирани 50 мандата. След 2022 г. в зависимост колко процента са получили партията или коалицията, спечелила най-много гласове, тя получава между 20 и 50 мандата. Раздаването на мандатите
започва от най-голямата партия или коалиция. Отново е пропорционална избирателната система”, поясни Киселова.

Тя очерта основния проблем – комуникацията между парламентарните групи. „Никой не иска с другите, но вярва, че ако той получи мандат, ще се справи”, допълни доц. Киселова.