Радев се готви за сценарий: Избори на 5 март

Президентът бил 50:50 да връчи третия мандат на Янев или БСП

Политика
12:55 - 23 Октомври 2022
8338
Радев се готви за сценарий: Избори на 5 март

Поредните предсрочни парламентарни избори да са на 5 март, готвят сценарий експертите около президента Румен Радев, научи ексклузивно Lupa.bg. По информация на наши източници в опозицията на БСП държавният глава категорично не искал да обяви указ за разпускането на клатещия се и без това 48-и състав на парламента и провеждане на нов вот за 49-ия преди последния зимен месец. А за това бил убеден от фактори в левицата като Кирил Добрев, защото избори през февруари биха означавали кампания в най-лютото време от годината. 

Нашите информатори разкриват още, че засега, преди старта на консултациите на "Дондуков" 2 главнокомандващият бил 50:50 по отношение на връчването на третия мандат за съставяне на кабинет - като се колебаел между БСП и най-малката парламентарно представена партия "Български възход" на Стефан Янев.

Съществувал и съвсем малък процент вероятност държавният глава да предприеме изненадващ ход и да даде папката не на кого да е, а на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, каквито възгласи в последните дни се чували от членове на Стратегическия му съвет. 

Досега Радев неизменно връчваше мандата на БСП, но заради дълбокия разрив между него и Корнелия Нинова, било все пак по-удачно третият опит да бъде даден на Янев.

Иначе самият бивш служебен премиер и военен министър отрече формацията му да е президентска. Факт е обаче, че отношенията между Янев и Радев не са претърпявали обрати като тези с "Позитано" 20.