Радев се срещна с президента на Косово

Процеса на интеграция ще даде позитивен знак за целия регион, заяви държавният глава

Новини
15:36 - 18 Юли 2024
687
Радев се срещна с президента на Косово

Ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде позитивен знак за целия регион. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес с президента на Република Косово Вьоса Османи преди началото на срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца „Бленъм" край Оксфорд, Великобритания. Двамата подчертаха отличния политически диалог като фактор за всестранното развитие на отношенията между България и Косово. Това съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Българският държавен глава оцени високо резултатите от проведеното от него официално посещение в Косово през декември м.г., по време на което бяха обсъдени широк кръг теми от дневния ред на двустранното сътрудничество в икономиката, инвестициите, образованието и сигурността, както и от срещите си с представителите на българската общност в страната.

Във връзка с това президентът Радев изрази признателността си за подхода на Косово към общностите в съответствие с европейските демократични стандарти. Обща бе позицията, че гарантирането на правото на самоопределение е сред фундаментите на демокрацията. Румен Радев изрази надежда процесът по утвърждаване на статута и възможностите за пълно упражняване на правата на българската общност в страната и нейното развитие да продължи като реален фактор за последващото засилване на връзките между двете държави.