Радев след позора със Зеленски: Най-лесно беше да не провеждам такава среща

Аз винаги съм защитавал българския интерес, заяви президентът

Новини
10:24 - 10 Юли 2023
4351
Радев след позора със Зеленски: Най-лесно беше да не провеждам такава среща

Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Но когато премиер реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана. В тази ситуация най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна. Така държавният глава Румен Радев коментира посещението на украинския президент Володимир Зеленски.

Редно е управляващите да оправдават своите претенции за единство и прозрачност, като обявят какво смятат да дават на Украйна, посочи още Радев. 

"Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Кое задава тяхната политика? Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия. И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение", каза президентът.

"Да заповядат, никакъв проблем", така Радев отговори на въпрос дали се опасява от искането на импийчмънта му и добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.