Радев: Света гора от векове облагородява православието

Президентът посрещнат тържествено от йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис

Новини
18:08 - 15 Ноември 2019
1071
Радев: Света гора от векове облагородява православието

„Света гора векове наред има своето благотворно влияние в православната общност и се надявам, че връзките й с България ще продължат да се развиват и задълбочават.“ Това заяви държавният глава Румен Радев на среща днес с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство на Света гора - Свещеният Кинотис, съставен от представители на всеки от 20-те православни манастира.

Президентът е на посещение в Света гора за празника на българския православен манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф", който е утре - на16 ноември.

Радев разгледа административния център Карея и отбеляза, че Света гора е наситено с история място, в което православните народи имат свои представители, живеещи в мир и хармония, основани на единната история и православната вяра.

"Българските владетели, както и владетелите на други православни държави, са давали своя принос в създаването, укрепването и поддържането на светогорските манастири", посочи държавният глава. От своя страна представителите на манастирските братства в най-тежките за православните народи е времена са извършвали своята просветителска и апостолска мисия, подкрепяйки с вяра, слово и дело своите православни братя.

Радев подчерта, че повече от хилядолетното съществуване на Света гора като консолидирана православна общност се дължи на хармоничното съчетаване на управленска автономия на всеки от манастирите с правила за координация и обединяване около общи решения, ползотворни за цялото православно християнство в Югоизточна Европа.

Президентът бе тържествено посрещнат от Протоепистата йеромонах Стефан и представителите на Свещения Кинотис пред централната църква "Св. Богородица" в Карея. Йеромонах Стефан подчерта дълбоките исторически и духовни връзки на Света гора с България, както и приноса на многото български духовници и мъченици за православната вяра, живели, учили и творили в Света гора, допринасяйки за общото ни духовно наследство. Те са "онова духовно кандило, което българският народ държи запалено пред лицето на Света Богородица", заяви йеромонах Стефан. Той изрази увереност, че силната духовна връзка със страната ни ще продължи да се задълбочава и в бъдеще, а православната вяра в България ще се пази и развива с помощта на Света Богородица.

Посещението на президента Румен Радев в Света гора продължава с посещение на българската духовна и национална светиня - православният манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф".