Радев: Трябва да се върнем максимално бързо към нормалния живот

12:02 - 03 Април 2020
3583
Радев: Трябва да се върнем максимално бързо към нормалния живот

Президентът Румен Радев излезе от резиденция "Бояна" и за пореден път отправи критики към изпълнителната власт. От "Дондуков" 2 той разкритикува правителството за недостатъчни икономически мерки за справяне с кризата. Той изрази безпокойство от това, че не са давала достатъчно добра обосновка за мерките, които се взимат за социална изолация и спиране на икономиката и поиска да се анализират ефектите от тях.

"Изънредните ограничения доведоха до обществена парализа. Безработицата расте с часове. Много българи спешно се нуждаят от помощ", каза Радев. 

"Мизерията убива. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията от това може да са по-разрушителни и затова се налага възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, връщане на производството", каза той. 

Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в нов свят, в който оцелели ще са иновативни и адаптираните към решенията на подобни като тази криза, смята държавният глава, 

Според Радев трябва да се ускори максимално тестуването в България, за да се добие по-ясна картина за епидемията у нас, но наред с това трябва непременно да се запази здравната система, особено за хронично болните. Той предупреди, че тя вече се пропуква. 

Президентът е на мнение, че формулата 60/40, предложена от правителството, е трудно приложима. "Трябва да има ограничения, но и адекватни компенсации. Реалната помощ е безвъзмездната, в условия на криза", добави той. И настоя за преразглеждане на новия заем, теглен от кабинета. Според него това е тежко решение, особено щом не са използвани още финансовите държавни резерви. 

"Сега не е време за малодушие", категоричен е Радев, като нарече българските лекари герои. 

Президентът добави още, че е необходимо парламентът да не спира работата си, а да намери адекватна формула така, че да продължи, въпреки наличието на заразени с коронавируса депутати.