Радев връчи мандата на Николай Габровски - кандидат-премиер на ГЕРБ

Ще сформирам кабинет, далеч от политическите конфронтации, обеща неврохирургът

Новини
09:54 - 05 Декември 2022
4880
Радев връчи мандата на Николай Габровски - кандидат-премиер на ГЕРБ

Неврохирургът Николай Габровски е кандидат-премиерът на ГЕРБ, обяви Десислава Атанасова на визитата на партията за връчване на проучвателен мандат на "Дондуков"2. С нея пристигна и зам.-председателят на партията Томислав Дончев, както и номинираният за най-високия пост в изпълнителната власт. 

Очаквам от вас експертност и отговорност, обърна се държавният глава Руман Радев при връчването на мандата. Вашата отговорност като първа политическа сила е най-голяма, заяви президентът.

Бях номиниран да получа този проучвателен мандат, каза на свой ред Николай Габровски. За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България да има работещо правителство, сподели той.

България е изправена пред множество кризи. Ще положа всички усилия  за кабинет, по-далеч от политическите конфронтации, за да може България да успее да мине през този труден момент, заяви от своя страна номинираният от ГЕРБ кандидат-министър председател. 

Медикът отбеляза проблемът с мигрантския натиск и продължаващата втора година политическа криза.

Николай Габровски е зам.директор на "Пирогов" и ръководи клиниката по неврохирургия.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия в София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година. 

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

 Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

Снимки: Агнес Методиева