Радев връчи "Мадарски конник" на посланика на Финландия

Новини
12:44 - 23 Юли 2024
1081
Радев връчи "Мадарски конник" на посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои посланика на Република Финландия у нас Кристина Кувая-Ксантопулос с орден „Мадарски конник“ първа степен. Отличието е за особено големите заслуги на дипломата за укрепване на двустранните отношения между България и Финландия.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев отбеляза значимия принос на посланик Кристина Кувая-Ксантопулос за развитието и укрепването на двустранните отношения. Това високо отличие е израз и на значението, което нашата страна отдава на сътрудничеството с Финландия, както и израз на признателност от наша страна за приноса и саможертвата на финландския народ за нашето национално освобождение, посочи държавният глава. 

През време на целия свой мандат посланик Кувая-Ксантопулос работеше активно за насърчаване на нашето двустранно партньорство, за увеличаване на нашето икономическо взаимодействие, за разширяване на връзките и контактите между хората и на нашето културно сътрудничество, каза президентът Радев. 

С личния принос на посланика на Финландия миналата година на официална церемония в Хелзинки България се присъедини към Европейския център за върхови постижения и противодействие на хибридните заплахи, заяви той.

Радев отбеляза високите професионални качества на посланик Кувая-Ксантополос и енергията, с която тя е работила, за задълбочаване на сътрудничеството в търговията, икономиката, образованието, иновациите и туризма. Той посочи и ролята й за провокиране на финландския интерес към пазара на възобновяема енергия в България и към туризма.