РАДЕВ VS. ГЕРДЖИКОВ - Гледайте НА ЖИВО дебата за "Дондуков" 2

Политика
19:58 - 18 Ноември 2021 (обновена)
3792
РАДЕВ VS. ГЕРДЖИКОВ - Гледайте НА ЖИВО дебата за "Дондуков" 2

Кандидатите за държавен глава Румен Радев и проф. Анастас Герджиков влизат в заключителна фаза на кампанията за "Дондуков" 2. 

Следете тук дебата между двамата, предаван пряко по БНТ1. 

Очаквам да обменим мнения за състоянието на страната, какви са ролите и функциите на държавния глава, както и какви стратегически хоризонти ще приеме, заяви встъпително досегашният главнокомандващ Румен Радев. 

А опонентът му на секундата го "закачи" за това, че по-рано не е откликнал на поканата му за диалога.

Бъдещият кабинет 

Според Герджиков редовен кабинет ще има и това е най-спешната задача за България. Радев се съгласи - и припомни, че от самото начало на кампанията зове за диалог между политическите формации. "Цената за това обаче трябва да бъде внимателно премерена. Но този път партиите на промяната имат политическата инициатива, за да съставят правителство с ясна визия как страната да излезе от кризата, а не да се направи кабинет в името само на министерски кресла", отсече главнокомандващият. 

Първият спор между двамата претенденти за "Дондуков' 2 възникна по отношение на реденето на новия кабинет. Герджиков смята, че Радев не е успял да обедини силите при предишните опити за това. А президентът му опонира: 

"Работата на президента е в това - да намери общото между политическите сили. Но президентът не е архитект на коалиции. Той създава условия да протече дебата за нея. Президентът е посредник, а не арбитър. Ролята му се повишава едва след неизпълнението на първите два мандата и връчването на третия мандат и аз направих точно това". 

Попитан дали Продължаваме промяната е президентска партия, той заяви, че Кирил Петков и Асен Василев сами са решили да "скочат" в политиката. 

А ако сам реши да направи политически проект, щял да излезе пред всички и да заяви точно такова свое намерение, а нямало да го изпълнява през други формации. 

ДПС ли държи ключа за президентството? 

"Моят изборен резултат зависи изцяло от волята на гражданите. Благодаря на всички свободомислещи хора от ДПС, които гласуваха за мен", многозначително каза Румен Радев по повод разразилите се протести пред резиденцията на турския посланик тази вечер малко преди старта на дебата, реакцията на МВнР заради опасенията, че югоизточната ни съседка прави опит да се намеси във вътрешната политика на България, и вчерашните заявления от страна на ДПС. 

Герджиков пък, на въпроса дали се е припознал в профила, посочен от Движението вчера чрез лидера на партията Мустафа Карадайъ, отговори риторично: "Дали вие, г-н Радев, не се припознавате също като обединител?". Държавният глава обаче му напомни, че такава дума "обединител" в конституцията няма, за разлика от "олицетворител на единството на нацията"  и заяви, че ДПС отдавна искало неговата оставка. Той не пропусна да скастри Герджиков заради мнението му, че институции като Прокуратурата и КПКОНПИ си вършат добре работата. "Неприятно изненадан съм", заяви Румен Радев. 

Кандидатът на ГЕРБ пък пусна бомба като каза, че "началник-щаба" - МВР шефът Бойко Рашков е наредил проверки в автономния Софийски университет за купуване на гласове. Радев обаче не му остана длъжен и заяви, че когато има съмнения за подобни порочни практики, те трябва да се разсеят. 

Герджиков пък издаде преподавателски "съвет" - "О, слезте от облаците и се разходете из страната". Но бързо бе париран от президента, който му напомни, че не е спирал с обиколките за срещи с гражданите.