Радикално: Истанбул забрани гей парада в неделя

Групите, които планират да участват в такива дейности, ще бъдат "възпрепятствани" решително, заяви губернаторът Давут Гюл

Новини
15:29 - 16 Юни 2023
3455
Радикално: Истанбул забрани гей парада в неделя

В изявление в социалните мрежи губернаторът на Истанбул Давут Гюл заяви, че властите няма да позволят провеждането на гей парад, обявен от ЛГБТ общността за края на седмицата - 18 юни, в мегаполиса.

Той подчерта, че дейности, които застрашават институцията на семейството, са недопустими и че тя представлява гаранция за съществуването на нацията и държавата. Губернаторът на Истанбул заяви, че групите, които планират да участват в такива дейности, ще бъдат "възпрепятствани" решително.

Турските власти са изрично против всякакви прояви на местните ЛГБТ групи, които обикновено се организират през юни.

Предишните години всеки опит за провеждане на гей парад е бил пречупван със сила от полицията, като са възниквали сблъсъци, имало е ранени и са били извършвани множество арести.

Според данни на турските медии, през миналата година, по време на демонстрация само в град Измир, са били арестувани около 400 участници.

Също се съобщава, че в последно време има нарастващ брой улични прояви с участието на ЛГБТ и други групи.

Преди няколко дни местните ЛГБТ общности призоваха своите поддръжници да се присъединят масово към гей парада, който планират да проведат в неделя, 18 юни, в знак на солидарност със сродните общности по света, съобщи БТА.