Радост за душата : Синоптиците вещаят топла есен

Днес у нас е есенното равноденствие

Новини
12:35 - 23 Септември 2023
5060
Радост за душата: Синоптиците вещаят топла есен

В 9 часа и 50 минути днес е есенното равноденствие и у нас започна астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Слънцето в София изгрява днес в 7 часа и 15 минути и ще залезе в 19 часа и 22 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 06 минути. Луната е във фаза един ден след първа четвърт.

В сезонната прогноза на НИМХ се казва, че есента (септември-октомври-ноември) в България ще е със средни сезонни температури по-високи от нормалните и със сезонни количества на валежите, близки до нормалните или по-големи. "Може да се очаква есента на 2023 г. да е с повече валежи от есента на 2022 г.", прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. 

Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. 

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.