Рафаел Надал: Не вярвам Синер да се е допингирал

Вярвам на хората, заяви Бика от Майорка

Спорт
11:53 - 03 Септември 2024
799
Рафаел Надал: Не вярвам Синер да се е допингирал

Рафаел Надал защити световния номер 1 в тениса Яник Синер, след като последният даде положителни тестове за допинг, но избегна наказание, след като беше оправдан.

Испанската легенда заяви, че италианецът не е имал намерение да взима забранени вещества и, че не може да бъде третиран по различен начин, само защото е водач в световната ранглиста.

През март Синер е дал положителен тест за стероида клостебол, който помага при натрупване на мускулна маса, но бе оправдан, след като от комисията приеха версията му, че резултатът се дължи на физиотерапевта му, който е третирал рана на ръката си, преди да го масажира, със спрей, съдържащ забраненото вещество.

Надал смята, че може да се вярва на анти-допинг организациите.

"Имам качеството или недостатъка да вярвам в добрата воля на хората. Познавам Синер и не вярвам, че е искал да се допингира", каза Надал в телевизионното шоу "Ел Ормигеро".

"Не мисля, че трябва да ни харесват нещата, ако са решени по начина, по който искаме ние. В крайна сметка правосъдието е правосъдие и аз вярвам в него", добави легендата.

"Вярвам в организациите, които трябва да взимат решения и го правят, когато повярват, че това е правилно", каза още Надал.

Международната тенис агенция по интегритет (ITIA) оправда Синер, като прецени, че нивото на клостебол, намерено в тялото му, е по-малко от милиардна на грам.

Новак Джокович призова за "ясни протоколи" и "стандартен" подход към допинг случаите, докато австралиецът Ник Кирьос смята, че Синер е трябвало да бъде наказан, независимо дали положителните му тестове са "случайни или умишлени".

"Напълно съм убеден, че ако не е санкциониран, то е защото тези, които трябва са го съдят, са преценили ясно, че няма санкции, които да бъдат наложени", каза още Рафа Надал, който пропусна Откритото първенство на САЩ.

"Не вярвам, че защото е Синер не е наказан, а ако е бил друг, е щял да бъде санкциониран. Мнението на другите също е напълно достойно за уважение, но това е моето мнение", завърши Рафаел Надал.