Ръфат Манолова и Хаджигенов: Защо не кръстихте съюза "Отровната Мая"?

Новини
15:00 - 08 Февруари 2021
5412
Ръфат Манолова и Хаджигенов: Защо не кръстихте съюза "Отровната Мая"?

Симпатизанти и недолюбващи обединението на „Отровното трио” и Мая Манолова, нападнаха новите демократи с иронични коментари по повод името на съюза „Изправи се!Мутри, вън!”, с което съюзът смята да се регистрира за изборите.

Коалицията обяви в неделя намерението си да тръгне на избори под това име – сбор от мотото на протестите на жълтите павета и името на гражданската платформа на Манолова. Дали ще успеят да се впишат по този начин, ще стане ясно в близките дни при регистрацита в ЦИК.

Заради хем дългото, хем доста необичайно име като за политически играч, фенове и антифенове на организаторите на протестите и на Манолова обаче ги взеха на подбив.

„Не можаха да измислят по-тъпо и нелепо име. Не е сериозно”, коментират в социалните мрежи. „Да бяха се кръстили „Дал Бог Живот и здраве”, иронизираха журналисти във фейсбук. Звучи по комунистически, като лозунг, писаха други. Зевзек дори предложи протестърското обединение да беше се нарекло "Отровната Мая" - като така кратко и ясно пак да даде сборно име на движението на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов с платформата на бившия омбудсман.

Мнозина обаче одобриха пространното название, като обясниха, че така се използва енергията от протестите, чието основно мото бе президентския призив: „Мутри, вън!”, заедно с оптимистичното послание на Манолова „Изправи се.БГ”. „С това име-апел ще спечелят много повече гласове, като имаме предвид в коя група избиратели се целят. Ще им се получи. Все пак протестите бяха и на гневните, не само на "умните и красивите", коментираха фенове на обединението.

Въпросната коалиция, която ще внесе документите в ЦИК утре,  възнамерява да използва регистрацията на три от партиите, включени в партньорската мрежа на Манолова – Движение „България на гражданите“ (ДБГ) на Димитър Делчев, Единна народна партия (ЕНП) с председател Валентина Василева и „Движение 21“ на Татяна Дончева.

Отровното трио и Манолова се разбраха за общо явяване на изборите още през декември. До предизборна коалиция с "Демократична България" не се стигна, след категоричното решение на Христо Иванов  да тръгнат на избори в сегашния си формат - ДБ, ДСБ и Зелените. На местните избори през 2019 г. в София Мая Манолова се яви срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Тогава Минеков, Хаджигенов и Бабикян я подкрепиха, като адвокатът я определи като единствената "крива щанга", с която обществото разполага срещу партията на Борисов.