Райън Гигс - гениалният негодник, който съсипа живота на брат си

Нещо за четене
21:51 - 29 Ноември 2021
9842
Райън Гигс - гениалният негодник, който съсипа живота на брат си

Райън Гигс е определен като един от най-великите играчи в историята на английския футбол, а също така и на Манчестър Юнайтед. Днес геният, роден през 1973-та в Кардиф, празнува своя рожден ден. За мнозина той е и великолепен футболист, но наред с това и негодник. 

Майка му - Лин Гигс е продавачка, а баща му - Дани Уилсън, е проспериращ състезател по ръгби, но и човек, който обича чашката. Омразата към баща му го насочва към футбола и към националния отбор на Уелс, въпреки че има възможност да защитава честта на Англия. Всъщност, той го прави това, но на ранен етап, когато е ученик. След това историята е позната...

Райън приема фамилията на майка си, тъй като родителите му се разделят. Твърди се, че той е наследил баланса и атлетизма от баща си. Райън Гигс се грижи за по-малкия си брат - Родри, но години по-късно ще се грижи и за жената на брат си.

Любопитен факт е, че Райън Гигс е единственият британски футболист, който демонстрира напредък на училищно ниво и на двете страни - Англия и Уелс. Това не остава незабелязано от скаутите на Манчестър Юнайтед, след като изиграва запомнящ се финал за ученическа купа през 1988 година в Гранада.

Райън Гигс отбеляза един от най-вълнуващите голови в историята на футбола и по-специално в турнира за Купата на ФА - полуфиналният сблъсък с Арсенал на "Вила парк". Това негово попадинее в последната минута изстреля Юнайтед към знаменития Требъл през 1999 година.

"Когато получавах топката, се чувствах сякаш имам кошмар. Продължавах бързо да се отървавам от нея и да я подавам, затова по едно време реших, че следващият път щом попадне в мен - ще подриблирам малко. Е, това направих и преди да се усетя - топката бе в мрежата" - описва ситуацията Гигс.

Тогавашният легендарен мениджър на тима - сър Алекс Фъргюсън, признава, че това е един от най-добрите голове, които са вкарани в професионалния футбол за всички времена. 

През 2012 година Райън Гигс беше определен за най-добър играч в 20-годишната история на Премиър лийг. 38-годишният тогава Гигс е записал мачове във всеки един от сезоните. Гигс е и първият играч с 900 срещи във всички турнири с екипа на Манчестър Юнайтед. За този период на „Олд Трафорд“ той спечели 12 титли, два трофея от Шампионска лига и редица други отличия.

„Наслаждавах се през всичките 20 сезона. Точно затова все още продължавам да играя. В момента се наслаждавам на играта повече от всякога и ще продължа да се състезавам, докато все още изпитвам това желание и докато съм желан“ – заяви Гигс.

Година по-рано, през 2011-та, Райън Гигс спечели първото място в класацията на феновете за най-добър в историята на Юнайтед, втори остана Ерик Кантона, трети е Джордж Бест.

"Парите, които се дават за трансфери в момента, наистина са шокиращи. Особено за играчи със средни качества, които вървят по 30-40 милиона паунда. Днес Рууд ван Нистелрой би струвал 1 милиард, а Райън Гигс - два милиарда", обяви бившият капитан на Манчестър Юнайтед Рой Кийн.

Гигс се жени за Стейси Кук на частна церемония на 7 септември 2007-ма. Те имат две деца, но двамата се разделят през 2016-та, когато става ясно, че той обича да кръшка - правил го е нееднократно със сервитьорка в ресторант в Манчестър. После се оказа, че имал и осемгодишна връзка със съпругата на брат си Родри - Наташа Лейвър. А това нещо няма как да бъде простено от Родри...

"Знаех, че иска от мен единствено и само секс, но въпреки това продължавах да откликвам, когато ме повика. Имаше нещо вълнуващо да спя с толкова популярен човек. Той знаеше как да омайва. Сега се отвращавам от себе си", проплаква Наташа. 

Съпругът й също има сълзи в очите. Той не може да повярва какво е вършил по-големият брат, който винаги му е бил пример в живота. Няма достатъчно силни думи, които да опишат какво се случва в душата на Родри. В най-тежките мигове той сигурно мечтае за отмъщение. Моли се да види брат си в прахта, а самият той да се освободи от болката.

Гигс имал и връзка с бившата мисис Уелс - Имоджен Томас. И светът на Райън обаче се срина мълниеносно.

През април 2011 година таблоидът "Сън" открехна завесата на скандал, свързан с прочут футболист, който изневерява на жена си с риалити звездата и модел Имоджен Томас.

В публикацията обаче не се споменаваше името на играча, като причината за това стана ясна на по-късен етап. Човек от редакцията го предупреждава за готвения материал и Гигс хвърля 150 хил. паунда, за да издейства съдебна заповед да не се разкрива самоличността му в статията. Решението на английския съд обаче не бе валидно за Европа и преди мача от Шампионската лига каталунският Sport.es разкри за кого става въпрос.

Духът бе пуснат от бутилката и връщане назад нямаше. Започнаха да излизат подробности как Гигс и Имоджен се срещали редовно в хотели в Манчестър. Моделката се надявала, че футболистът ще се разведе с жена си заради нея, но надеждите й останаха излъгани. Както можеше да се очаква, Райън скъса окончателно с Томас след публикацията.

За кръшкането на Райън със съпругата на брат си, баща му Дани се отказва от него. 

"Не виждам как играчите могат да му се доверят, след това, което е направил с брат си. Той е измамник и лъжец!", заявява баща му пред медиите.

През април тази година легендата на Манчестър Юнайтед и рекордьор по мачове за клуба беше обвинен за физическо насилие над две жени.

Уелсецът беше призован да се яви в съда в Манчестър на 28 април.

Скандалът около него започна в началото на ноември 2020-та, когато бе арестуван след сигнал за побой над приятелката му в дома им. При пристигането на органите на реда, той бе задържан за нанасяне на телесни повреди на Кейт Гревил. Тогава тя имаше наранявания по лицето.

Няколко дни след въпросния случай, втора жена подаде жалба срещу Гигс. Оказа се, че тя е роднина на приятелката му и била с нея и Гигс в нощта на ареста. Тя също се оплака от физическо насилие от страна на легендарния играч.

Заради скандалите около него Гигс бе освободен от поста национален селекционер на Уелс, като не води отбора по време на Европейското първенство.

Той е истинска икона в историята на Манчестър Юнайтед, като за цялата си кариера записа 963 мача и спечели 34 трофея.

"Предателството" зад гърба на брат му разруши всички връзки на Райън със семейството му и от близо десетилетие никой от роднините му не поддържа контакти с него.

Разведе се и със съпругата си Стейси преди 4 години, за да заживее с Кейт Гревил, заради побоя над която е обвиняем.

Разривът със семейството му е толкова голям, че когато бе назначен за селекционер на Уелс в началото на 2018-а, баща му Дани Уилсън коментира, че "се срамува от Райън и никога не би искал да го вижда.

Извън скандалите, Райън Гигс е уважаван и от противниците. За финал ще завършим с техните думи по негов адрес.

"Ако беше французин, аз и Робер Пирес щяхме да сме резерви", признава Зинедин Зидан.

"Само двама футболисти са ме карали да плача, когато гледам футбол - Марадона и Райън Гигс", споделя Алесандро Дел Пиеро.

"Почти е невъзможно да замениш играч като Райън Гигс - не могат да се намерят много такива футболисти като него. Той е рядкост. Той е световна класа и е играл за един клуб в кариерата си. Само можех да гледам как израстваше", разказва легендарният мениджър на Червените дяволи - сър Алекс Фъргюсън.

"Ерик Кантона е велик футболист, но не е толкова добър, колкото Райън Гигс", изразява своето мнение великият Йохан Кройф.