Ракети HIMARS разгромиха руски десант на остров Джарилгач

ВСУ загубиха 800 бойци за един ден на 5 направления

Новини
09:14 - 02 Август 2023
3647
Ракети HIMARS разгромиха руски десант на остров Джарилгач

Украинските сили са поразили руски части на остров Джарилгач. ВСУ са ударили подразделения, които са провеждали обучения на острова. Успешната атака е с ракети HIMARS, съобщава "УНИАН".

На кадрите се вижда, че въоръжените сили на Украйна са записали местоположението на противниковите части от въздуха, след което са ги ударили пет ракети.

Действията на Въоръжените сили на Украйна при Джарилгач са коментирани в Офиса на украинския президент. Както отбеляза Андрей Йермак, ръководител на президентската канцелария, руснаците ще горят на завзетия от тях остров.

"Нашият Джарилгач. Там ще горят руснаците", коментира той.

Украинската армия е загубила около 800 военнослужещи по време на боевете в Донецко, Южнодонецко, Купянск, Херсонско, Запорожко и Краснолиманско направления за денонощие.

Това съобщи на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„В Донецкото направление въоръжените сили на Украйна загубиха повече от 345 военнослужещи, както и пет оръдия на полевата артилерия, пет самоходни артилерийски установки Krab полско производство, бойна машина за РСЗО „Град“, четири автомобила, шест бойни машини на пехотата и един танк“, казва той.

По време на боевете в Южно-Донецкото и Запорожското направления ВСУ са загубили до 220 души в жива сила, а също така оръдие „Хиацинт-Б“, самоходна гаубица „Акация“, полска артилерийска установка „Краб“, два автомобила и американска БМП Bradley.

В Купянско направление общите загуби на ВСУ за денонощие възлизат на 120 души, също така унищожени са гаубица Д-30, артилерийска установка "Гвоздика", три автомобила и една бойна бронирана машина.

В Херсонското и Краснолиманското направления Въоръжените сили на Украйна са загубили до 115 души, както и две самоходни артилерийски установки "Гвоздика", гаубици Д-20 и Д-30, два пикапа, три бойни бронирани машини, гаубица "Мста-Б" и самоходна артилерийска установка "Акация".

Руските сили упорито се опитват да спрат украинското настъпление в Бахмутско направление.

Въпреки това, според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, всички опити да бъдат спрени настъпателните операции на ВСУ са били неуспешни, съобщава "УНИАН".

В същото време в Купянското, Лиманското, Сватовското направления руската армия е съсредоточила хора и техника и щурмува, за да изтласка украинските сили от източното направление на настъплението.

„Нашите войници в изтощителни битки отбиват всички противникови атаки. Във всички източни направления, където се водят бойни действия, регистрираме увеличаване на противниковия обстрел“, казва Маляр.

Заместник-министърът подчертава, че в Бахмутското направление украинските войски се справят със силен артилерийски огън, миниране и мощна съпротива на противника. Украинските части се опитват се да се движат внимателно, за да не загубят хора.

Украинските войски са струпали сили в района на Днепропетровск, за да форсират Днепър. Поредният опит за проникване на територията, контролирана от руските военни, е осуетен с превантивен удар, съобщават световните издания.

Превантивните удари са нанесени по военни обекти в Марганец и Никопол на десния бряг на Днепър, където украинските въоръжени сили са събрали свои части, за да се опитат да преминат Каховския язовир.