Ръкоположиха Мелетий за Знеполски епископ (СНИМКИ)

Той ще продължи да изпълнява задълженията си на ректор на Софийската духовна семинария

Новини
13:44 - 15 Септември 2024
1234
Ръкоположиха Мелетий за Знеполски епископ (СНИМКИ)

Ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ архим. Мелетий (Спасов) беше хиротонисан за епископ. Това стана след решение на Светия Синод. Хиротонията беше извършена в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а новият епископ ще носи титлата „Знеполски“. В съобщението на Св. Синод се казва, че след хиротонията той ще продължи да изпълнява задълженията си на ректор на Софийската духовна семинария.

Архим. Мелетий пое ръководството на семинарията, след като предишният ѝ ректор – Браницки епископ Пахомий, беше назначен за първи викарий на новия Български патриарх и Софийски митрополит Даниил.

Архим. Мелетий е роден в София през 1985 г. Завършва средното си образование в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ с профил немски език през 2005 г. През същата година е приет за студент на Богословския факултет на СУ, който завършва през 2009 г. Специализира богословие в университета на Йена, Германия. През 2013 г. се дипломира успешно като магистър в катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.
През 2012 г. става послушник в Дивотинския манастир „Света Троица“, където през 2014 г. е постриган за монах от Браницки епископ Григорий, днес Врачански митрополит. През 2015 г. е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от еп. Григорий.

В периода 2016‐2017 г. е изпратен на богословска специализация в ОЦАД „Св. Кирил и Методий“ в Москва. От 2017 г. е назначен за заместник‐ректор по учебната дейност на Софийската духовна семинария и преподавател по Св. Писание на Новия Завет. Той е ръководител и на хора на Семинарията. От 2018 г. е задочен докторант по философия в СУ. На 29 юни 2022 г. е възведен в сан архимандрит от Старозагорски митрополит Киприан.

Снимки: Светломир Стоянов