Рашков към ГЕРБ: Аз не се казвам Цветанов, объркали сте се

Новини
09:58 - 28 Юли 2021
6081
Рашков към ГЕРБ: Аз не се казвам Цветанов, объркали сте се

Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си го тук да чете по цял ден СРС и да говори за  лекарите от горнооряховската болница. Това заяви по време на изслушването си в парламента днес вътрешният министър Бойко Рашков.

Според него има данни, че по отношение на някои граждани прилагането на СРС-та е продължило доста дълго време, повече от законовия срок.

"Особено интензивно са ползвани тези способи след нахлуването на прокуратурата в президентството. Мотивите са - лицата целят да бъде съборена властта в републиката и да бъде завзета насилствено. Тази правна квалификация е на двама прокурори от Специализираната прокуратура - Борисова и Първанов. През 1996 г. парламентът беше обсаден. Тогава такива дела не са образувани", каза Рашков.

От ГЕРБ го призоваха да посочи конкретни имена. Министърът обаче отговори, че не е длъжен да говори с имена. Той донесе доклад, който депутатите могат да прочетат. 

Рашков обясни, че обемът на извършените действия е бил толкова огромен, че служители на полицията са работили много часове извън работно време и е похарчен доста солиден, допълнителен бюджет. Такова напрежение тия хора не са виждали, възкликна Рашков.

Да, разбирам от тази материя (СРС), занимавал съм се дълго време и ще ви дам достатъчно информация, с която ще се подкрепи обратната теза, увери Рашков, след като изслуша критичната реч на Десислава Атанасова.

Спомням си добре критиките, които започнаха със сформирането на служебния кабинет. Там беше и Екатерина Захариева и се казваше: - дайте ни доказателства, че са използвани неправомерно СРС.Ще ги получите, още днес ще ги получите, обеща Бойко Рашков.

Ако наричате ограничаване на конституционните права на гражданите пушилкаа, това ли е вашата политическа позиция

Прокуратурата започна да се самопроверява и излезе с твърдения че няма нарушения със СРС. Само преди 2 дни, излязоха данни за това, че има неправомерно подслушване български граждани, една част от които се занимават с политика.

Както процедурата изисква, Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос - може ли след като сме установили неправомерни СРС, да уведомим засегнатите граждани, върна се назад Рашков. Отговорът на прокуратурата е: "Не, не ги уведомявайте", разказа Рашков.  

Не съм разполагал с данни за СРС?, попита риторично Рашков, визирайки упрека на Десислава Атанасова, че не познава материята.

Наблюдението върху протестиращите е засилено особено след нахлуване на прокуратурата в президентството, каза Рашков. 

Снимки: Агнес Методиева