Рашков обяви защо Бойко Борисов бе арестуван: Имаше неотложност!

470 страници били фактическите основания за задържането на бившия премиер

Новини
09:58 - 26 Август 2022
4223
Рашков обяви защо Бойко Борисов бе арестуван: Имаше неотложност!

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков коментира ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който бе окончателно обявен преди дни за незаконен от Софийския административен съд.

"Нито един не пожела да прочете материалите, съпътстващи така оспорваната заповед за неговото задържане за 24 часа. В решението на административния съд отново е казано, че в заповедта не са записани фактическите основания. А заповедта не може да ги съдържа по една много проста причина – те са 470 страници и не могат да намерят място в една страница – бланка за задържане.

А по времето на Терзийски и Младен Маринов те задържаха за 24 часа когото пожелаят и такъв шум вдигаха. Имаше неотложност в друг смисъл, но този въпрос е чисто правен", аргументира се той пред БНТ.

Той бе категоричен, че ако бъде избран (Рашков води листата на Продължаваме промяната в Перник – бел. ред.) ще работи за продължаване на борбата срещу корупцията.

На въпрос дали ще стане председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), Рашков каза, че това зависи от развитието на политическите процеси в страната.

Според него е пресилено да се твърди, че МВР разпъва чадър над трафиканти.

"Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото подлежат на изясняване в хода на разследването".

По думите му случаят в Бургас е трагедия за Министерството на вътрешните работи и не прави чест на някои изказващи се да прехвърлят отговорността върху предишното правителство, което вече близо месец не е на власт.

"Взети са мерки за подсилване на охраната на границата с жандармерия и военни формирования, прави се всичко, което държавата може да направи, има сериозни проверки на граничните пунктове", настоя Бойко Рашков.

Той поясни, че от отпуснатите 5 милиона лева са използвани не повече от един милион за ремонт на оградата на границата, като той е направен в цялост.

"Не са закривани гранични управления, а са създадени, например в Резово, където мигрантският натиск е огромен", каза още Рашков.

Той бе категоричен,  че няма да коментира кадровите решения на министър Иван Демерджиев: "Това са неговите виждания!" и заключи: "Информацията за използването на бази на МВР за частни партита е лъжа".