Ратклиф може да е аут от Ман Юнайтед след 18 месеца, клубът виси с огромни дългове

Тимът дължи над 500 милиона паунда

Спорт
12:52 - 18 Януари 2024
1711
Ратклиф може да е аут от Ман Юнайтед след 18 месеца, клубът виси с огромни дългове

Милиардерът сър Джим Ратклиф може да бъде принуден да продаде миноритарния дял акции, които придоби, само 18 месеца след финализирането на сделката, пишат медиите в Англия.

Бизнесменът похарчи 1.3 милиарда паунда, за да се сдобие с 25% от клуба. Новината беше оповестена на Бъдни вечер, като Ратклиф трябва да поеме контрол върху футболните операции.

Окончателно сделката за придобиването на акции все още не е приключена. Очаква се това да се случи в средата на февруари.

71-годишният Ратклиф в последно време посещава тренировъчните игрища, както и мачовете на „Олд Трафорд“. Той гледа от трибуните двубоя с Тотнъм заедно с легендарния сър Алекс Фъргюсън.

Преглед на документите обаче показва, че Ратклиф може да бъде принуден да си тръгне само 18 месеца след финализирането на сделката.

Хипотезата е възможна, ако мажоритарните собственици семейство Глейзър решат да продадат клуба. Тогава Ратклиф не може да спре продажбата. Ако не предложи най-високата оферта и не стане мажоритарен собственик, тогава ще трябва да се раздели с процентите, с които разполага. Това може да се случи най-рано след 18 месеца.

Провалът в Европа и ранното отпадане от Шампионската лига ще струва на Манчестър Юнайтед около 45 милиона паунда.

Отборът на Ерик тен Хаг се представи трагично в най-престижния клубен турнир, завършвайки на последното място в своята група, което им коства дори евентуално място в Лига Европа през пролетта.

Заради понесения финансов удар клубните счетоводители са били принудени да направят нови прогнози за приходите, които първоначално са били в диапазон между 650 и 680 милиона паунда, а сега са били занижени до 635 – 665 милиона.

Финансовите данни показват, че Юнайтед продължава да има дълг от 528.8 милиона паунда, като той датира още от закупуването на „червените дяволи“ от семейство Глейзър преди 18 години. Дългът бе многократно рефинансиран и преструктуриран и сега новият акционер сър Джим Ратклиф ще трябва да мисли и за неговото намаляване.