Раздават ремдесивир на заразени с Covid-19 в Южна Корея

Властите преговарят със САЩ за още доставки от медикамента

Новини
15:00 - 01 Юли 2020
1526
Раздават ремдесивир на заразени с Covid-19 в Южна Корея

В Южна Корея властите са започнали да раздават медикамента ремдесивир (remdesivir), който благоприятства оздравяването на болни от COVID-19, предаде Ройтерс, като се позова на националната агенция за контрол и превенция на заболяванията.

Запасите са били дарени от компанията Гилеад сайънсис (Gilead Sciences Inc). Южнокорейските власти планират да започнат през август преговори за още доставки, предава БТА.

Южна Корея е първата страна, обявила график за преговори с американската фармацевтична компания. По-рано тази седмица от Гилеад казаха, че цената на една опаковка ремдесивир в развитите държави ще бъде 390 долара и се съгласиха да доставят на САЩ почти всички произведени количества през следващите три месеца, отбелязва Ройтерс.

Ремдесивир, който е сред малкото препарати, които променят протичането на COVID-19, вероятно ще бъде много търсен. Прилаганият венозно медикамент е получил одобрение при спешни случаи в няколко страни и е изцяло одобрен в Япония, след като клинични тестове са показали, че престоят на пациентите с COVID-19 в болница се съкращава.

В Южна Корея само тежко болните заразени с коронавирус, които са 33 на брой, ще имат правото на това лечение, каза още националната агенция за контрол и превенция на заболяванията.