Раздяла? ДаБг натисна ПП да отпаднат квотите за листите

"Промяната" не са съгласни, заговори се за разпад на съюза

Новини
15:20 - 30 Август 2024
2262
Раздяла? ДаБг натисна ПП да отпаднат квотите за листите

Преговорите за запазване на формата "Продължаваме промяната - Демократична България" не са завършени. Партньорите не са постигнали съгласие по три от поставените от "Да, България" условия за подписването на коалиционно споразумение - отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидатите за народни представители и привличане на нови лица, които да участват в предизборната надпревара като граждански квоти.

Заради това вчера Националният съвет на "Да, България" реши да даде четири дни допълнителен срок за провеждане на втори кръг преговори с ДСБ и "Продължаваме промяната", като до 3 септември разговорите трябва да са завършени, а след това да бъде решено как партиите да се явят на изборите за 51-во Народно събрание. 

Това е записано в позиция на Националния съвет на партията, разпространена в петък. Партньорите не са постигнали съгласие по три от поставените от "Да, България" условия за подписването на коалиционно споразумение - отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидатите за народни представители и привличане на нови лица, които да участват в предизборната надпревара като граждански квоти, става ясно от написаното в позицията.

Заради това вчера най-висшия орган на партията реши да даде 4 дни допълнителен срок за провеждане на втори кръг преговори с ДСБ и "Да, България", като до 3 септември разговорите трябва да са завършени, а след това да бъде решено как партиите да се явят на изборите на 27 октомври. Финалното решение ще се вземе от националните органи на формациите в началото на септември.

"За да може да изпълнява политическите си задачи, основна цел на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" следва да бъде разработването на амбициозна стратегия за възвръщане на доверието на избирателите и разширяване на електоралната подкрепа, особено при продължаващата липса на позитивни данни в това отношение", пише още в позицията.