Разглеждат обвиненията срещу българина, заподозрян за шпионаж във Великобритания

Новини
13:04 - 28 Февруари 2024
862
Разглеждат обвиненията срещу българина, заподозрян за шпионаж във Великобритания

Великобритания обвини още един българин за шпионаж в полза на Русия. Британската кралска прокуратура съобщи, че 38-годишният Тихомир Иванчев е шестият заподозрян член на руска шпионска мрежа, базирана в страната. Обвиненията срещу него ще бъдат разгледани в съда днес.

Иванчев е бил арестуван на 7 февруари. Точно година, след като бяха задържани петима наши сънародници, вече обвинени в шпионаж в ползва на Русия.

Първоначално Иванчев е бил пуснат под гаранция, но след това кралската прокуратура е открила допълнителни доказателства за участие в т.нар. шпионска клетка на българите и той е бил задържан отново.

Днес в съда Кралската прокуратура ще представи доказателства, на база които ще бъде решено дали да признаят Иванчев за виновен в събиране на информация с цел набавяне на сведения в интерес на руските специални служби.

Това, което е ясно, е, че Иванчев се намира от години на Острова. През 2018 г. е основал фирма за дизайн. Неговата адресна регистрация се намира в Западен Лондон, където е и тази на Ваня Габерова – една от другите задържани.