Разграденият БФС се събира на 28 ноември

Футболните началници уж ще решават дата за извънреден конгрес и избори за нов президент

У нас
14:42 - 18 Ноември 2019
1653
Разграденият БФС се събира на 28 ноември

Разграденият Български футболен съюз ще се събере, за да нищи бъдещето на централата за първи път след масовите оставки от преди месец. Снощи след победата с 1:0 над Чехия формалният временен шеф Михаил Касабов обяви, че БФС ще свика заседание на Изпълкома на 28 ноември. На него уж ще се решава дата за конгрес, на който пък да се избере нов постоянен президент на съюза.

„На 28 ноември ще има Изпълком. Този месец - да. На него ще се реши кога ще бъде следващият конгрес", заяви Михаил Касабов пред журналисти. "Г-н Лечков отговаря за националния отбор. Не, той отговаря за националния отбор, а дали е президент... Кой е президент ли? То пише. Не, няма проблем, никакъв. Отношенията между мен и Йордан Лечков са чудесни - питайте го него. Отдавна седим на една маса, от много години. Питайте го него относно президента”, завърши с недомлъвки Касабов.

Михаил Касабов обаче се оказва безгласна буква, ако се съди от претенциите на вицепрезидента Йордан Лечков. Преди време той внесе жалба в съда срещу назначението на Касабов и след това се самопровъзгласи за президент, при това със заканата, че ще изкара настоящия мандат до 2022 г. В същото време героят от САЩ-94 изключи варианта за извънреден конгрес, освен ако 1/3 от клубовете съберат подписка с това искане, според устава на централата.

Сетне Лечков запя нова песен, обяснявайки, че на практика оставката на Борислав Михайлов не е приета и той продължава да е президент на БФС.

„Какво значение има кой е президент? Да ви кажа - все още е Боби Михайлов. Прочетохте ли устава? Има ли подадена оставка? От кого е подадена? Оставката може да се приеме само на конгрес. Четете устава! Не искате да чуете какво ви казвам. В устава пише кой може да свика извънреден конгрес”, натякваше Лечков с досада на медиите след успеха над Чехия.

По информация на Lupa.bg уж сваленият шеф Борислав Михайлов все така си фигурира в ръководството в БФС, макар и само като член на изпълкома. Подал оставка, но останал. Във футболните среди вървят подозрения, че Бобката и Лецата са завъртели сложна юридическа комбинация, чиято цел е да протакат избора на ново ръководство.

Напук на тяхната схема обаче, спортният министър Красен Кралев също очаква конгрес, а наред с него и възлови реформи във футбола, за да спре ходенето по мъките.

„Надявам се на по-добри дни, трябва да направим сериозна реформа в детско-юношеския футбол, за да тръгнем напред и наистина да успеем да гоним реални цели. Чакаме конгрес, който да донесе необходимите промени. Нашата работа е да предвидим демократичен избор", обясни министърът.

"Г-н Лечков има законно право да подаде своите претенции. Има Изпълком и БФС, има ръководни органи, които да вземат решения. Надявам се на конгреса да има свежи идеи и да тръгнем по нов път, който да включва работа в детско-юношеските школи", сподели още Кралев относно бъдещето на българския футбол.

Снимка: Lap.bg